BESIX: succesvolle oplevering van het gerenoveerde Stationspostgebouw in Den Haag

Global Me@SixConstruct me@BELEMCO Me@Socogetra Me@Vanhout Me@BESIX Infra Me@Cobelba Me@JacquesDelens Me@FrankiFoundations Group Me@Vandenberg Me@BESIX 1 min read

LIFE.NL en SENS Real Estate hebben op maandag 31 mei het Stationspostgebouw in het HS Kwartier in Den Haag opgeleverd aan huurder PostNL en koper Perial Asset Management.

De renovatiewerkzaamheden werden uitgevoerd door BESIX en haar partner J.P. van Eesteren. Het volledige historische en geklasseerde gebouw werd gebouwd in de jaren 1940. Het is in slechts 18 maanden gerenoveerd, zoals gepland, ondanks de Covid-19 pandemie. Het gebouw herbergt nu de hoofdzetel van het Nederlandse bedrijf POST NL, evenals de co-working spaces van StationsPostOffices.

Nic De Roeck, Directeur BESIX Nederland: "In complexe omstandigheden hebben we het gebouw perfect op tijd opgeleverd. Vanuit technisch oogpunt is dit een goede illustratie van onze capaciteiten in de renovatie van gebouwen, een boeiende sector in West-Europa, vooral omwille van de milieukwaliteiten die inherent zijn aan dit soort operaties. Het project combineert respect voor het erfgoed met renovatie van hoge kwaliteit. Het was ook een goed voorbeeld van constructieve samenwerking en positieve dynamiek tussen alle betrokken partijen, aannemers en opdrachtgever, gedurende het hele project. Dergelijke optimale werkomstandigheden hebben altijd een positief effect op de voltooiing van een project. In naam van het BESIX NL team wil ik onze partner J.P. Van Eesteren, onze klanten SENS en LIFE.NL, en al onze leveranciers hiervoor bedanken."

Werkzaamheden

Het project, dat werd ontworpen door het architectenbureau KCAP, omvatte de renovatie van de gevel van het gebouw, die gedeeltelijk werd vervangen, en de stripping en reconstructie van het interieur. Een van de bijzonderheden van het eindproject is zonder twijfel het spectaculaire atrium, dat het hart van het gebouw vormt.

Bij het ontwerp van het project werd ervoor gezorgd dat het totale gewicht van het gerenoveerde gebouw precies gelijk zou blijven aan het oorspronkelijke gewicht, met name om de funderingen niet aan te tasten. Dit werd bereikt door een combinatie van lichtgewicht constructies voor de nieuwe elementen en grote vides in de nieuwe en bestaande vloeren. Waar de structuur moest worden versterkt, werden parallel daarmee geotechnische studies uitgevoerd.

De renovatie van dit historische gebouw maakt deel uit van een transformatie van dit deel van Den Haag tot een gastvrije en groene wijk, genaamd Hollands Spoor Kwartier.

NEWS